En vandring för livet

En vandring för livet
Kängorna är alltid redo!

lördag 12 februari 2011

25: "att bara vara"

Både på stressforskningsinstitutets, och stressmottagningens hemsida finns att läsa om yttre orsaker till stress och förslag till åtgärder. Jag har sökt rapport/undersökning som enbart fokuserat på orsaker till stress, utan framgång. Det jag hittat finns under olika flikar på dessa båda hemsidor, därför har jag valt att presentera en egen sammanfattning.
Orsaker till stress i vår tid:
* Aldrig tidigare har vi haft så många val och möjligheter tack vare de tekniska framsteg på kort tid.
*Många av oss dignar under våra egna och omgivningens krav = och känner sig otillräckliga
*Vi har fostrats till att det är "bra" att ha mycket att göra, och vi fortsätter att fostra våra barn till att tycka likadant!?
*Våra känslor av bristande inflytande över våra liv, och för lite stöd från omgivningen.
*Överstimulans av ljud och intryck, för lite tystnad och stillhet.
*Arbetsrelaterade, där ambitiösa individer har svårt att säga nej till mer arbete, oftast personer som arbetar inom vård, omsorg, skola, (engagemang i andra människor).
*Livstil, statusjakt.
*"Prestationsångest."
*Brister i organisationen på arbetsplatsen.
*Okunniga chefer, med minimal kunskap om stress.
*Bristande jämställdhet!
Den sista punkten kräver mera förklaring, som alla vet så har kvinnors inmarsch på arbetsmarknaden inte mött motsvarande rörelse mot hemmet från männens sida. Medan männen har fått hjälp med försörjningsansvaret i familjen, har kvinnorna behållit "det gamla" ansvaret i hemmet och fått det nya med försörjning. Undersökningar har gjorts där man konstaterat att när arbetsdagen är slut och det är dags att gå hem, då sjunker mäns blodtryck och stresshormonhalten, medan kvinnors ökar. Män kopplar uppenbarligen av i hemmet medan kvinnor erfar att belastningen ökar. Trots att den svenska kvinnan idag förvärvsarbetar i nästan lika stor utsträckning som mannen har förväntningar och krav på hennes roll i hemmet inte förändrats mycket.

Så sorgligt...................

1 kommentar: