En vandring för livet

En vandring för livet
Kängorna är alltid redo!

tisdag 22 februari 2011

27: "att bara vara"

"Friskare kvinnohjärtan" är ett forskningsprojekt där kvinnor som haft hjärtinfarkt medverkat. Kvinnorna i projektet tror att det är stressen i deras liv som orsakat att de blev sjuka. En kvinna uttryckte sig, att hon upplevde att det var kvinnans "roll"; att se till att vara den som värnade om alla och såg till att hemmet blev en glädjefull plats där alla kunde växa och må bra. Samtidigt arbetade hon heltid på ett arbete med konflikter och problem. De två "roller" blev för mycket, med resultat hon fick en hjärtinfarkt.


Tappar man kontroll, ökar stressen det har forskarna konstaterat!!! Så mera kontroll och balans mellan arbete, familj, hem m.m. Men om det är så att kvinnan (fortfarande) i större utsträckning än mannen, sätter andra familjemedlemmars väl och ve i första hand, till vilket pris som helst då är balansen rubbad????
På stressmotagningens hemsida under flik "hemstress"kan du få tips på vad du som kvinna kan göra för att minska stressen.
Tyvärr står det ingeting om hur man skapar balans i hemmet. Jag tror att den dagen det råder jämställdhet (på riktigt)i våra hem, den dagen kommer det att finnas en förutsättning att nå jämställdhet på arbetsmarknaden. Men sen kan man fråga sig om kvinnan vill ha jämställdhet i hemmet? Kan/vill hon släppa den kontrollen? Sedan, fostran av våra barn, hur mycket jämställdhet finns där? Nu är jag nog utanför ämnet, men som allt annat så går det ena i det andra..............

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar