En vandring för livet

En vandring för livet
Kängorna är alltid redo!

onsdag 19 januari 2011

21: "att bara vara"

Det som följer nedan har jag hittat på Arbetsmiljöverket

Stress och psykiska påfrestningar

Skiftarbete, oregelbundna tider, hög arbetsbelastning, neddragningar och omorganisationer ökar riskerna för psykiska och fysiska påfrestningar. Arbete med människor är sådana arbeten där det viktigaste redskapet är den egna personen. Arbetsuppgifterna är oftast engagerande men kan bli påfrestande, och i kombination med högt arbetstempo kan de ge risk för ohälsa i form av stressymptom.

Effekter av stress

Om stressen kvarstår länge finns en ökad risk för mer bestående och allvarliga hälsoproblem, till exempel diabetes, högt blodtryck och andra hjärtkärlsjukdomar.



Sömnsvårigheter och bristande sömn är en vanlig komplikation även till udda arbetstider, speciellt vid nattarbete.

Under sömnen utsöndras tillväxthormon. Tillväxthormon stimulerar kroppens uppbyggande och läkande processer. Sannolikt uppkommer under det dagliga slitet mer eller mindre omärkliga skador på olika vävnader. Detta kan antas ske speciellt vid stress, eftersom stresshormoner i viss mån har ”nedbrytande” effekter på vävnader i kroppen. Om det dagliga livets återkommande skador inte hinner repareras under dygnet kan man hypotetiskt anta att risken för olika besvär och sjukdomstillstånd ökar.


Någon lag direkt kopplad till stress har jag inte hittat, endast arbetstidslagen som reglerar arbetstiden. Men kolla gärna själv, även på arbetsmiljölagen.

Adress: http://www.av.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar