
torsdag 30 december 2010
2010 snart slut.............

tisdag 28 december 2010
Julen är över........
onsdag 22 december 2010
15: "att bara vara"
Nu vill jag önska alla en fridfull jul, jag hoppas att den blir så fridfull att så många som möjligt får tid att ägna sig åt eftertanke och vad som är viktigt. Tankar som hjälper dig framåt och det du kan påverka. Var säker på att du kan påverka mer än du tror.
Slutligen Citatet av Massimo d´Azeglio: "Den som ingenting gör är den ende som kan vara säker på att inte begå fel och att inte ibland bli utsatt för skvaller eller löje."
söndag 19 december 2010
14: "att bara vara"
men Kritiken har tystnat! Läser jag häromdagen i Smp.: Flera undersökningar har gjorts av Göteborgs universitet som visar att människor inte vågar föra fram kritik på sina arbetsplatser.
Har vi tappat civilkuraget i vårt demokratiska välfärdsland? Vi kanske har blivit mera egocentriska? Det vi har det har vi, det kanske är bäst att vara tyst i en tid med nedskärningar och risker för sämre löneutveckling? Eller så är vi alla bara så trötta att vi inte orkar bry oss längre?
Och som Karin skrev i sin kommentar så var ju tanken att vi alla i vårt samhälle skulle få det bättre, få mera tid över.
Nu vet jag att det finns arbetsplatser, där arbetstagarna kan göra sina uppgifter utan att köra slut på sina resurser. "Friska" arbetsplatser med kreativa människor som är fria att uttala alla sina åsikter och dessutom har krafter kvar efter arbetstidens slut. Alla arbetsplatser borde vara sådana!
Hur är det på din arbetsplats?
fredag 17 december 2010
13: "att bara vara"
Undrar om personal som arbetar med tågtrafiken är stressade? I dagens Smålandsposten står att läsa att Catarina Elmsäter-Svärd som är infrastrukturminister är bekymrad över alla tågförseningar. Hon ser inga snabba lösningar på detta. 10 år kommer det att ta innan tågkaoset är löst!?! Enligt henne så måste alla parter samarbeta. Det är tydligen inte det lättaste, i bara Kronobergs län är det 20 bolag inblandade i tågresandet(enligt artikeln), då är det enkelt att skylla på varandra när något inte fungerar. Jag tror att stressade människor inte orkar ta ansvar, vara kreativa, göra ett bra jobb. I stället försöker man komma ifrån problemet och säger att "vi har gjort det vi ska inom våra ramar, det här är inte mitt bord".
måndag 13 december 2010
Lucia
fredag 10 december 2010
12: "att bara vara"
tisdag 7 december 2010
11: "att bara vara"
lördag 4 december 2010
10: "att bra vara"
I vanliga fall skulle min familj äta saffranskaka så här på 2-a advent. Men inget är som vanligt längre, ingen saffranskaka enbart tankar om liv, samhälle, det goda mot det onda.
Vårt samhälle är som det är, men kunde bli bättre. Många håller med men är passiva. Önsketänkandet vore att var och en tar sitt ansvar i samhället, exempelvis mot stressen. Men vem orkar, hinner....
Jag själv har ju inte heller tagit mitt ansvar tidigare, men allt som har hänt gör att jag ser världen med andra ögon helt enkelt. Och instämmer i Karins kommentar i går på bloggen. Karin, en mamma som förlorat två söner, så otroligt smärtsamt...........
Jag kan inte vänta på att någon annan tar tag i problemen, utan jag vill hjälpa till nu! Och tar risken att jag kanske befinner mig på djupt vatten.
Jag tror på det goda, att det som läker och gör helt är starkare än det som bryter ner och förstör. Att Nicklas sista plågsamma år och hans död ger kraften för det goda.....................
9: "att bara vara"

torsdag 2 december 2010
8: "att bara vara"
onsdag 1 december 2010
Med sorg i hjärtat.......................
Jag träffade den rara Tilda i juni månad under min vandring, ännu ett oskyldigt barn drabbad av cancer.
Jag tänker på Tilda och hennes familj och sänder varma kramar, och ni som läser får gärna delta genom att tända ett ljus.
tisdag 30 november 2010
7: "att bara vara"
måndag 29 november 2010
6: "att bara vara"

Det känns som att jag behöver förklara min drivkraft i detta ämne. Jag skriver om stress, pga. att vi förlorat Nicklas. Efter en process med sjukvården har vi fått ett erkännande att systemfel begåtts i vården, att det tog för lång tid innan Nicklas fick sin diagnos. Som ni förstår så blev det omtumlande känslor för oss att veta att Nicklas hade kanske kunnats räddats. Nu får vi aldrig tillbaka vår Nicklas, men vi kämpar för att liknande ej upprepas. Det här med systemfel innebär flera olika saker, en av dessa är stress.
De sista åren har jag sett stress på nära håll i vården, men även på andra håll i samhället. Jag liksom dras till allt som publiceras om stress. Jag känner mig berörd och vill göra något åt det hela. Så som jag har det nu kan jag bara skriva ner mina tankar i små inlägg om eländet, så som jag uppfattar det.
fredag 26 november 2010
5 : "att bara vara"
Jag tror att varje människa bör aktivt motverka sin stress, men jag tror inte alla klarar detta, kanske pga. olika situationer i livet. Jag tror även att vi människor behöver hjälp av våra forskare, politiker och arbetsgivare om vi ska få bukt på stressen. Men på vilket sätt, hur??? I tidningar står att läsa att stressen är den största orsaken till sjukfrånvaro, är det så?
Visserligen så både skrivs och forskas det mycket om stress. Och det konstateras att det inte är bra, men sen? Inget riktigt konkret eller har jag missat något?
onsdag 24 november 2010
4: ”att bara vara”
Funderar vidare kring vår tillvaro och måste skratta lite när jag tänker på krönikan i dagens Smålandsposten, sista sidan av Fredrik Bergman. En rolig sammanfattning kring vår stress och välfärd. Funderar också varför det ständigt återkommer program på TV om vår psykiska ohälsa. I dag har man 2 program att välja på i TV2. Själv orkar jag inte se fler sådana program.
tisdag 23 november 2010
3:” att bara vara”
Är vi fria människor? Lever vi i ett fritt land? Känner vi oss fria eller sitter vi i "mental rävsax"????
Det här som kommer nu gäller inte alla, men många: Vi har inte tid att tala med varandra! Och då menar jag både på våra arbeten och privat med vänner och i våra relationer. Dessutom orkar vi, eller hinner inte föra det inre samtalet med oss själva. Vi fyller på och fyller på utifrån. Vi är konsumenter och mottagare, vi är snart genetiskt kartlagda men sammanhangen där vi kan tala om vad som finns inom oss, vad vi känner och vilka vi är, blir färre.
Hur mår våra barn???????????
I tidningar står att läsa att våra barn och tonåringar är stressade! Att självmord hos tonåringar har ökat! Ja om vi vuxna är så stressade självklart så speglas det det hela på barnen.
Vi lever i ett högt presterande kultur, i generationer har vi blivit fostrade att vi inte duger om vi inte presterar. Jag tror att vårt högteknologiska samhälle med all informationsflöde, där allt ska gå så fort, men allt tar sån tid, vilket vi har svårt att inse och acceptera, därför kommer vårt högpresterande kultur att kräva många offer.
I en rapport från Karolinska institutet 2009 står att var tredje kvinna och var fjärde man i arbetslivet känner sig stressad några dagar per vecka eller mer. Och att intensiv stress orsakar allvarliga och kostsamma problem i dagens arbetsliv.
Och hinner man då inte stressa av på fritiden så.............................
söndag 21 november 2010
I går 20/11 ett år sedan du lämnade oss...............

Du är inte glömd min son. Många saknar dig. Vi älskar dig...................................
fredag 19 november 2010
Sista dagen........................
tisdag 16 november 2010
2:”att bara vara” fortsättning……….
Ja stressen är påtaglig i vår tillvaro både privat och på våra arbetsplatser. I dagens Smålandsposten stor att läsa om stressen i vården, där personalen oroar sig att inte hinna med sina arbetsuppgifter, och att de skulle missa något. (sid 8 i Smp.)
Forsättning följer..................
lördag 13 november 2010
1:”att bara vara”

Jag upplever att i vår tid styrs vi mer än förut av känsla av att allting måste gå fort, ske nu. På ett sätt är vi inlåsta i nuet. Nu måste det hända. Nu måste jag göra det. Prestera mera. Men det är få verkligt viktiga saker som går fort. Det allra viktigaste i livet tar tid och växer sakta fram, som kärleken, vänskapen, skapandet......sorg tar tid.
Många människor har sagt till mig att de känner att de inte orkar med tempot och flödet som det är i dagens sammhälle. Ibland kan det vara svårt att ringa in exakt vad som är så stressande, trots att det finns många ingredienser i nutidsstressen. Överinformationen, alla val vi ska göra, allt vi ska vara för varandra och uppnå, bristen på tid till vila - det finns en mängd orsaker till att allt fler säger att tempot är för högt.

söndag 7 november 2010
Alla Helgons....................
tisdag 2 november 2010
Orkeslös, trött och huvudvärk......
Förmodligen är det naturligt. I vår grupp ”Visommist” har detta med stress diskuterats. Alla kan säkert förstå att föräldrar som vårdar sina cancersjuka barn är otroligt stressade, om barnet sedan dör så …….
På senaste mötet ”Visommist” fick vi också lära oss att det tar tid att acceptera att ens barn har dött. Det har forskats i ämnet, bland annat fick vi reda på att det kan ta 5 – 7 år för en förälder att acceptera att ens barn har dött. Personligen kändes det befriande att veta detta då jag känt mig så stressad efter sommaren av att inte kunna acceptera.
Stress är ett hett ämne i vårt samhälle, fast ingen orkar längre diskutera detta. Jag har funderat en hel del kring detta ämne. Speciellt då på stressen i vården. Under Nicklas sjukdomstid har vi träffat många stressade läkare och annan sjukvårdspersonal. Ibland funderar jag på om situationen hade varit en annan för vår Nicklas om det var mindre stress i vården???

Jag har bestämt mig att i mån av ork börja skriva ner/lyfta fram det här med vår stress. Jag hoppas att ni som läser orkar ge mig era åsikter. Något måste göras om vi ska klara vår tillvaro….
Fortsättning följer
torsdag 21 oktober 2010
Till alla mammor........
Om ni visste hur mycket jag har ansträngt mig att göra det bästa för mina barn. Rätt mat, tillräckligt med sömn, tillräckligt med motion, lagom fördelning av innesittandet vid datorn och vistelse ute. Allt skjutsande till olika aktiviteter. Rättvis fördelning mellan skolarbete och kompisar. Och framförallt att barnen hade roligt. Men även sätta gränser på vad de fick göra och inte. Givetvis allt detta i samförstånd med barnens pappa.
Somrarna på Öland krävde noggrann planering, så att barnen fick träffa så många kompisar och sina kusiner så att de var nöjda.
Ständigt sökte jag kunskap om ”rätt” nyttig mat utan konserverings ämnen. Detta redan innan man började uppmärksamma alla E-n i media. Visst köpte jag barnmat på burk ibland, när barnen var små. Men många gånger gjorde jag barnmat/puréer av färskvaror som kött och grönsaker. Då lagade jag i större mängd som jag sedan frös in, allt för att slippa konserveringsämnen.
Barnen fick inte dricka vattnet från brunnen på vårt sommarställe förrän det var kontrollerat. Det visade sig att det fanns förhöjda värden av vissa ämnen i vattnet som eventuellt kunde vara skadligt för små barn. Jag såg till att vi blev kopplade till det vanliga vatten-nätet med godkänt vatten.
Jag tyckte det var viktigt att barnen fick sina vacciner. Då vi reste en del utomlands såg jag till att de fick vaccin som skulle räcka i många år. Barnen fick även vaccin mot ”fästingar”, ja jag ville inte ta några risker. En hemsk tanke jag får ibland är, tänk om det är all denna vaccinering som har orsakat det onda……
Ja, jag känner att jag gjort allt jag kunnat för mina barn, ändå fick min Nicklas cancer! Det känns som ett hån för mig. Nu sett i backspegeln tänker jag på alla gånger jag oroat mig i onödan när det gäller barnen. Vad hjälpte det, när man ändå inte kunde påverka något när Nicklas blev sjuk.
En bild från 2002: Nicklas fyller 10 år, vem kunde anat.............................
lördag 16 oktober 2010
Att göra goda gärningar
Något som glädjer mig är att jag sett i olika media att det uppmärksammats, hur viktigt det är att göra goda gärningar och att den som gör handlingen i sin tur mår bra av detta. Jag kan bara instämma! För mig är det viktigt att göra goda gärningar, helst dagligen stora och små.
Att hjälpa andra människor även de man inte känner känns otroligt bra i själen. Det är bara att följa hjärtat, att göra det på sitt eget sätt. Hela min vandring var en god gärning. En effekt av min vandring är att jag även fått kontakt med andra människor i liknande situation som min. Till de som behöver, delar jag med mig av mina erfarenheter, men jag får också mycket tillbaka. Man kan säga att vi hjälper varandra. Och som jag skrivit till flera av mina mailvänner så svarar jag alltid, men kanske inte genast, beroende på hur många mail jag fått. Men även beroende på min dagsform, ibland är det dåligt med ork.
I senaste numret av tidningen Kattis&Co nr.10 finns att läsa om min vandring och det goda jag försöker åstadkomma. Även detta har givit mig nya mailvänner. Jag hoppas att artikeln även bidrar till gåvor för insamlingen till min Nicklas minne, på Barncancerfonden, för fortsatt forskning och bekämpning av cancer. Loppiset i Ramsättra har fört insamlingen framåt. Nu funderar jag på nästa steg. Jag hoppas kunna hitta på något. Om någon har en god ide hör gärna av er. Till dess ska jag ta ett varv med bössan.
tisdag 12 oktober 2010
Jag är tacksam för denna fridfulla helg
Öland visade sig från bästa sidan, med soliga ljumma dagar. På vår skogspromenad hittade vi svamp.


torsdag 7 oktober 2010
Kransen är på plats....

Den här dagen (3/10) försöker jag ha en dialog med dig mitt älskade barn, en dialog i tanke och hjärta. Jag berättar för dig om loppiset, du skulle gillat detta. Vet du att flera människor i byn har sagt till mig att de var tacksamma att de fick chansen att medverka i vårt loppis, att få vara delaktiga i denna insamling för forskningen, samhället, livet, för att hedra dig.....
tisdag 5 oktober 2010
Reportage från Ramsättra Byaloppis!
Totalt 9379:- härliga slantar för barncancerforskning!!!! Hjärtligt tack till alla!!!!






Sen blev det lite molnigt och även lite kyligt, men vad gjorde det, affärerna gick strålande!

Nu följer liten bildkavalkad:








